2013. június 18., kedd

Mi is az a KUBB?

Hát akkor nézzük meg tulajdonképpen mi is az a KUBB, amiről azt írtuk, hogy csupa izgalom. A játék őshazájának Gotlandot tartják, ahol a mai napig rendezik a KUBB világbajnokságot. Mert bizony ez egy olyan játék, amiből akár világbajnok is lehetsz! Némelyek szerint az egész úgy indult, hogy favágás közben roppant mód unatkoztak a helyiek, és elkezdtek célba dobni a tuskókkal. Lássuk be akár így is történhetett volna, hiszen akinek ebben van tapasztalata tudja, hogy néhány óra fahasogatás után már ok mindent kitalál az ember az egyhangú fejszecsattogás kiküszöbölésére! Legalábbis, mi mindig így tettünk, igaz nem tudtuk, hogy majdnem KUBB-ot játszunk :).

Nézzük mit is tartalmaz egy KUBB készlet?
1 db király
5-5 db kubb
4 db pályájelölő bot
6 db hajítófa
Hogyan játszunk?
A játék menete nagyon egyszerű. Kell hozzá egy 5 m széles és 8 m hosszú terület, ami lehetőleg legyen füves, vagy homokos, lényeg, hogy ne köves, sziklás. Ennek a jelentősége elsősorban abban mérhető, hogy a játék fából van, ami sérülés miatt annyira nem szereti a kövön pattogást.
Ha kijelöltük a pályát, akkor az alapvonalra - ez a rövidebbik oldal- felállítjuk az 5-5 kubb bábunkat- ezek lesznek az alapvonali kubbok- , a pálya közepére pedig a királyt! Az alapvonali kubbok felállítása során két felállítási mód is van. Az egyik szerint a két szélső pályajelölő bothoz közvetlenül állítunk fel 1-1 kubbot, majd a maradék hármat egyenletesen osztjuk el az alapvonalon. A másik szerint az alapvonali pályajelölő botoktól 1 hajítófa- 30 cm - távolságra helyezzünk el 1-1 kubbot és utána 88 centiméterenként egymástól a maradék hármat. Választhatjuk bármelyiket nyugodtan.
A két csapat játékosai közül kiválasztunk 1-1 főt, akik eldöntik melyik fél kezdi majd a játékot. A döntést, úgy hozzák meg, hogy melyikük tudja a hajítófáját közelebb dobni a királyhoz annak feldöntése nélkül.
És indulhat a verseny! A cél, hogy az ellenfél minden alapvonali kubbjának ledöntése után - persze mezőnykubb sem maradhat az ellenfél oldalán - utolsó dobásként ledöntsük a királyt! Ugye milyen egyszerű, de azért mégsem ennyire, mert a játék izgalmi helyzetét fokozza, hogy bizony ez nem megy 1 körből, van, hiszen az ellenfélnek is lesz ebbe beleszólása.
Van még néhány szabály, de ezekről majd legközelebb, addig kedvcsinálónak nézzetek meg egy kis videót és, ha tetszik a játék, és ti is szeretnétek ilyet, csak küldjetek egy emailt a pespgames@gmail.com címre!
Akkor nézzük az összeállítást és mindenkinek szép napot!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése