2013. július 29., hétfő

II. családi Kubb bajnokság és a mezőny kubbok

Ismét eltelt egy hétvége, mi pedig gazdagabbak lettünk baráti kapcsolatokkal, újabb élményekkel. Bár némi hezitálás megelőzte a II. családi -baráti -  kubb bajnokság megrendezésének időpontját - tekintettel a meghirdetett és meg is érkezett hőségre - , de úgy döntöttünk megtartjuk. Hiszen nyáron meleg van, télen meg hideg és ez így össze is tartozik. 
Jól döntöttünk-e? Maximálisan IGEN, mert a veszprémi Betekints-völgyben kanyargó Séd patak és az árnyas fák kiváló klímát teremtettek, bár fázni nem fáztunk. A víz sem a melegtől vert bennünket a legjobban, hanem egy-két félre sikerült, vagy éppen az ellenfél részéről nagyon jól sikerült dobásnak az eredményétől. 
A két csoportra osztott 10 csapat fantasztikus Kubb harcot vívott a legkülönbözőbb taktikák bevetésével. Volt aki egyszerűen csak jól dobot, mások beszéddel próbálták befolyásolni a játék menetét vagy éppen az ellenfél lendületét megtörni időhúzással meglehetősen vegyes eredménnyel, hiszen volt akinél ez nagyon bejött mások tudomást sem vettek róla!
4 pályán folyt a küzdelem és a végén a csoport győztesek vívhatták a mindent eldöntő ütközetet, hogy ki lesz a hétvégi bajnok! Erre azonban már a közvilágítás fénye is szükséges volt, mert bizony közben besötétedett és elmondhattuk, hogy ezzel a nagyszerű játékkal ismét vidám, jókedvű órákat tölthettünk el és a nap végén a legtöbben együtt figyeltük a döntő ütközetet.
A verseny és a döntő szabályaiul ma a Kubb VB szabályait alkalmaztuk, tehát nem használtuk a színeket, nem építettünk tornyot. Szerintem a reményeink szerint egyszer majd általunk megrendezésre kerülő Kubb Pro VB nehezebb és egyben könnyebb is lesz.....
De visszatérve a döntőre:
A döntőben szereplő két csapat: 
Salamon Péter, Szíjjártó Róbert, Hadnagy Péter  és Végh Zoltán, Szíjjártó Szilvi, Papp " Kis P" Laci

Hullottak az alapvonali kubbok rendesen, de leginkább Zoliék oldalán, aztán már repültek is az ellenfél térfelére pontos dobásokkal, kis szórással egymás közelébe a mezőny kubbok!

Hogy mik azok a mezőnykubbok?
Tartsunk egy kis szünetet a mérkőzésben, amíg elmagyarázom. Ahogy arról már írtam a pályán felállításakor vannak az alapvonali kubbjaink, amelyek a rövidebbik alapvonalon helyezkednek el. Nos az ellenfél dobása során ledöntött alapvonali kubbok nem kiesnek, hanem mezőnykubbokká válnak, amik utána a középvonal és az alapvonalak közötti mezőnyben mozognak majd. Minden olyen kubbot ami az ellenfél ledönt legyen az alapvonali-, vagy már mezőnykubb, mindig vissza kell dobni az ellenfél térfelére, amit ők az álatluk választott talpoldalra állíthatnak fel. A mezőnykubboknak azért is van nagy szerepe, mert amíg van álló mezőnykubb az ellenfél térfelén, addig nem támadhatjuk az alapvonali kubbjait, sem a királyt.
Tehát először le kell dobnunk a mezőnykubbokat, aztán jöhetnek, ha vannak még alapvonali kubbok és végül a király. Ráadásul, ha ez nem lenne elég, akkor ez azért is fontos, mert, ha nem döntjük le az ellenfél oldalán álló mezőnykubbokat, akkor bizony ők a királyhoz legközelebb eső mezőnykubb vonaláig előre jöhetnek és onnan végezhetik el a dobásaikat. Természetesen ez ránk is érvényes, ha ellenfelünk ad nekünk ilyen sanszot :)
A Kubb Pro-ban ez egy kicsit még nehezítve van, de arról a www.kubbclub.hu oldalon található játékszabályokban olvashattok, sőt még egy csomó minden másról is!

Szünet vége, jöjjön a döntő folytatása:
Hihetetlenül nagy csata alakult ki a mezőnyben álló kubb bábuk esetében, egymást váltva döntötték le őket. Egy ideig mindkét fél csak addig jutott el, hogy letisztítsa a mezőnyt, majd a hosszas küzdelmet megelégelve, Salamon kapitány úgy döntött itt az ideje támadni is. Nagyszerű kubb átdobást követően jött egy még nagyszerűbb tarolás, Robinak már belefért, hogy lazán szedje le a maradék két mezőnykubbot, Hadnagy Péter pedig megadta a kegyelemdöfést és elsőre ledöntötte stabil lábáról  a királyt. 
Megszületett tehát a győztes csapat: Salamon Péter, Szíjjártó Róbert, Hadnagy Péter

Figyelembe véve, hogy múlt alkalommal is Salamon Péter vezette csapat nyert, ezért kineveztük őt a legjobb játékosnak is :), és bár nagy volt a fogadkozás, hogy legközelebb már esélye sem lesz, a tény az tény, hogy a győzelemhez jó kapitány és jó csapat kell. Péternek ez már kétszer sikerült! Gratulálunk!

Közben a lányok születésnapot is tartottak, Boldog Születésnapot Abigél! Ahogy hallottam tetszett és ízlett Reni tortája, ami sütés előtt némi fejtörést okozott, hogy olyan legyen ami a melegtől nem csúszik szét, de megoldotta. Nem véletlenül őt vettem feleségül :)

Az eseményről készülő összefoglaló még nem tudom mikor kerül ki az oldalra, mert a fő operatőr, szerkesztő, vágó stáb szabadságra ment a mai nappal és nem jelezte, hogy éjszaka elkészült volna a film, így arra kell egy kicsit várnunk! Mindenesetre Robi jó pihenést nektek!

Azért néhány képet tudunk mutatni:


A lényeg, hogy innen dobj le mindent, ha nem megy szedjél gombát!


Salamon kapitány taktikai szünetben telefonos segítséget kér! Na és kit hívott fel?
 



8 megjegyzés:

  1. Nos... igen... valóban...tulajdonképpen...és egyáltalán, ez egy REMEK vasárnap délután volt ismét (a F1 után)! Hogy ki volt a telefon másik végén egyenlőre maradjon titok.

    VálaszTörlés
  2. a vb honlapon elindult a webkamera !!! holnap reggel indul a csata ....
    Nem furcsa sekinek, hogy a 178 induló csapatból nincs magyar ????

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De ez volt az utolsó ilyen év, mert jövőre ha másnak nem is, de nekünk felhúzzák a magyar lobogót. Merthogy indulunk, ha lesz. Hiszen már Zoli is megmondta, bár ő már azt is tudja, hogy jövőre Hollandiában lesz. Addig viszont, ha minden összeáll, akkor még az ősszel megrendezzük az első hivatalos VB-t is :)

      Törlés
    2. Akkor úgy lehetünk ott a VB-n még idén, hogy el sem kell utaznunk!? Hurráááá!!!!!

      Törlés
    3. Gondoltam mi is illeszkedjünk bele a rezsi csökkentési koncepcióba :)

      Törlés
  3. Hollandiában volt idén márciusban egy nyílt bajnokság, ráadásul indoor !! viszont a vb-n még holland csapatot sem láttam. Azért figyelünk Zoli megérzéseire ... hátha.
    Nem tudom néztétek-e a továbbjutókat, úgy tűnik a csoport meccseken egy vereség már nem megy el. aki tovább jutott csak győztes meccset játszott. a lecke fel van adva .... holna jönnek a kiemelt nagyágyuk , akarom mondoni dobófák .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ma pedig már tudjuk, hogy német csapat lett az idei világbajnok. Viszont most már tudjuk, hogy amennyiben jövőre nyerni szeretnénk, akkor azt a taktikát fogjuk alkalmazni, hogy mindenkit megverünk :)

      Törlés
  4. ... ez a németeknek is bejött.:-). a VB-n klasszikus 6 játékos volt egy csapatban, mindenki egy fát dobhatott. Ezt is gyakorolhatjuk.

    VálaszTörlés