2013. július 25., csütörtök

Kubb pálya kijelölése

Nos akkor kezdjük az elején, legalábbis annyira, hogy a kiindulási pontként már rendelkezünk Kubb vagy  Viking sakk készlettel.

Vegyük hát ki a készletből a pálya kijelölő pálcákat, mai általában 4 db, de lehet 6 db is. Attól függően, hogy valaki meg akarja-e jelölni a középvonalat is.

A pályánk mérete 5m x 8m ettől eltérhetünk és alkalmazhatunk 4x6, de akár 7x10 m-es pályát is, csak előtte egyezzünk meg.  A hivatalos verseny méret 5x8m.

A pálya kijelöléséhez a legegyszerűbb, ha ismerjük a lépésünk hosszát és lelépjük, vagy, ha nagyon felkészültünk, akkor vegyük elő az előre megjelölt madzag készletünket, amelyre már felfestettük az 5 méteres és a 8 méteres távolságot.

Ha biztosra akarunk menni akkor az átlók hosszát is bejelölhetjük, ami az esetünkben kb 9.4 m. Szúrjuk le az egyik jelölő cölöpünket és kezdődhet a lépés vagy a mérés.

Amikor minden pálcát leszúrtunk a megfelelő helyen, akkor jöhet a király felállítása a pályának pontosan a közepén.

Ha szeretnénk a pálya vonalait játék közben is láthatóvá tenni - ezzel elkerülve minden lehetséges kérdést, hogy mennyire volt jó helyen a kubb -, akkor használhatunk felfestést mészporral,mint a teniszpályán, ami azért egy kicsit macerás lehet az eszköz helyigénye miatt. Azonban a csapózsinór akár a Kubb játékkészletet tartalmazó táskában is elfér.
A fix madzagos megoldást az esetleges pálya egyenetlenségek miatt nem javasoljuk, mert zavarja a játékot.

Aztán jöhetnek a kubbok a következő részben....

1 megjegyzés:

  1. A pálya megrajzolásához keresek világító neon zöld madzagot. A rőfösben sajnos nincs . A speedminton szalag pont jó lenne, de 7990 HUF. Ha valakinek akad jó ötlete szívesen veszem.A tapasztalat az, hogy nem lehet sötétedés előtt abbahanyni. Vagy ahogy gyerekkoromban a híres tej kampány szólt: https://www.youtube.com/watch?v=CsI912HVtg8&feature=youtube_gdata_player

    VálaszTörlés